Kako se dogodilo da porodica optužena za pronevjeru milion KM dođe praktično na prosjački štap? A Alajmovići danas žive baš tako…

Priča Mustafe i Zehre Alajmović iz Breze poznata je, manje-više, svima. Nakon što su godinama, putem svog „projekta“ Ko nema neka uzme – halal je, sakupljali novac za Zehrino liječenje, Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK za sticanje protivpravne koristi u iznosu od skoro milion KM.
Pročitaj više

Je li se počelo razmotavati klupko montiranih procesa u Zenici? Razotkrivanje namještene presude Senaidu Begiću…

U vremenu važenja brojnih konvencija i međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava, među kojima je i pravo na pravično suđenje, imamo potpunu deformaciju pravosudnog i policijskog sistema koje će generacije koje dolaze izučavati dugo dugo.
Pročitaj više


Skinuto sa portala ZOS radio Tešanj nakon intervencije politike

Ovaj tekst je objavljen na portalu radio ZOS Tešanj dana 07.06.2022 god. ali nakon intervencije prozvanih u tekstu isti je skinut od strane uredništva ZOS-a
Pročitaj više


“Pala” optužba za višemilionsku poresku utaju i štetu po državni budžet

Sud BiH donio je oslobađajuću presudu u predmetu višemilionske poreske utaje firme Elster. Optuženi Aida Svraka i Senad Svraka, kao i pravni subjekt- firma Elster d.o.o. oslobođeni su optužbe Tužilaštva BiH prema kojoj su od 2008. godine do 2011. godine obavljali fiktivan promet sirovom kafom te stekli pravo na odbitak ulaznog PDV-a preko 3, 5 miliona KM.
Pročitaj više


URUŠAVANJE BH PRAVOSUĐA NA ZENIČKI NAČIN: SDA je potpuno ovladala tužilaštvom i sudom i to koristi da procesuira i kažnjava politički protivnike

Bošnjački predstavnici u Ustavnom sudu BiH Ćeman Mirsad i Seada Pravlić prije toga nisu imali nikakvu pravosudnu praksu, da li je sada realno očekivati od njih da pravilno preispituje rad nižih sudova ?!
Pročitaj više


Mnogo para, nigdje rezultata: Korupciju neće iskorjeniti novi kompjuteri

Evropski sud nije zadovoljan ulaganjima u pravosuđe BiH, a naši nosioci pravosudnih funkcija nikome ne polažu račune niti znaju koje vrijednosti štite.
Pročitaj više


Advokat porodice Gadžun za N1 : Može li se u Evropi nešto ovako desiti ?

Bliži se punih mjesec dana od tragične smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon rutunske operacije očnog kapka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Jedan od najboljih advokata krivičara, Almin Dautbegović, pristao je pro bono preuzeti ovaj slučaj. Branilac je oštećenih roditelja. Prvi svoj intervju daje za N1.
Pročitaj više


Roditelje malene Džene Gadžun od danas zastupa advokat Almin Dautbegović

Deset dana nakon tragedije porodice Murisa i Amile Gadžun i iznenadne smrti njihove dvoipogodišnje kćerke Džene angažovan je jedan od najiskusnijih advokata u oblasti krivičnog prava u Bosni i Hercegovini, Almin Dautbegović i njegov advokatski ured.
Pročitaj više


Dautbegović: Svaka zemlja će izručiti osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca

Tri godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića počinitelji nisu uhapšeni.
Pročitaj više


Šta sprema Visoki predstavnik?! Bojim se da njegova reforma pravosuđe u BiH neće učiniti ni efikasnijim ni boljim

Reformu pravosuđa provešće ured Visokog pretstavnika. U kom obimu nije poznato i, kao i do sad u koncipiranju organizacije pravosuđa i svega onog što se može podvesti pod pojam reforme, neće učestvovati domaći stručnjaci.
Pročitaj više


Zakonodavci s druge strane zakona

Svaki četrnaesti parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine je osuđivan, a među njima je više od polovine povratnika u činjenju krivičnih djela.
Pročitaj više


DAUTBEGOVIĆ U DDBIH: NISU REALNA OČEKIVANJA DA BI SE HAPŠENJEM I PROCESUIRANJEM NAPRAVILA DRŽAVA PO MJERI GRAĐANA

Mnogo je kritika na rad Tužilaštva BiH, građani su nezadovoljni, a Dautbegović smatra da bez obzira na sve, uvijek izostaju najave i očekivanja šta se tačno očekuje od Tužilaštva i njegovog čelnika.
Pročitaj više


Reakcije nakon smjene Tadić: Otpočeti reformu pravosuđa u BiH

Disciplinska komisija razriješila je Gordanu Tadić s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, u odluci koja nije pravosnažna.
Pročitaj više


Nakon presude Mladiću, porodice žrtava mogu podnijeti zahtjev za odštetu Holandiji

Od jučer srodnici ljudi ubijenih nakon što su ih snage bosanskih Srba odvele iz holandske baze UN-a kod Srebrenice 1995. godine mogu podnijeti zahtjev za odštetu državi Holandiji. Međutim, neki od njih smatraju da je ponuđena nagodba nepravedna, odbijaju da se prijave, jer Holandija neće morati nadoknaditi sve troškove advokata porodica.
Pročitaj više


Vlast u Maglaju proglasila benzinsku pumpu javnim interesom

“Nismo SDA, ali i nama su tajkuni mili” – ovako je Anes Podić iz Eko Akcije opisao SDP. Hirurški precizno – i sarkastično, kako i dolikuje. Izjavio je to Podić povodom SDP-ovog prošlonedjeljnog sumnjivog glasanja u Parlamentu FBiH.
Pročitaj više


SUDSKA PRESUDA: Zenički vodovod masovno diskriminisao Rome u naselju Banlozi

Općinski sud u Zenici donio je presudu kojom je Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija proglašeno krivim za diskriminaciju Roma koji žive u romskom kampu Banlozi nadomak Zenice.
Pročitaj više


Slučajevi Dragičević i Memić: Pravosudno-politička mafija ili neprimjereni utjecaj na sudove

Dva slučaja ne predstavljaju splet okolnost; radi se o namjeri da sistem zataška ubistva, kaže Ifet Feraget, pravni zastupnik porodica Dragičević i Memić.
Pročitaj više


Žurnal – REFORMA VSTV-A: Da li nas očekuje reizbor svih tužilaca i sudija na period od četiri godine?

Nakon formiranja Visokog sudskog i Visokog tužilačkog vjeća, te Disciplinskog organa, pristupilo bi se reizboru svih tužilaca i svih sudija i to na period od 4 godine. Tek poslije 4 godine, ponovio bi se reizbor i imenovanja bi bila doživotna. Predstojeću reformu pravosuđa za Žurnal analizira Almin Dautbegović, redovni profesor krivičnog prava i advokat.
Pročitaj više


Oslobođenje – Almin Dautbegović: Naš narod se nikada neće dogovoriti ko je žrtva, ko agresor, a ko ratni zločinac

Formiranje VSTV-a je bilo ispravno, a u poslijeratnoj BiH se jedino pod patronatom međunarodne zajednice moglo pristupiti cjelovitoj reformi pravosuđa. Taj posao je urađen korektno. Kada danas govorimo da je VSTV otuđeni centar moći, pa on je i formiran kao centar moći.
Pročitaj više


The Bosnian Times – KAKO POČETI REFORMU PRAVOSUĐA Dautbegović: Bez organizirane, stručne i poštene policije nama ni dobrog pravosuđa

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini je opterećeno brojnim problemima i po opštoj ocjeni ne ispunjava dužnosti koje su mu propisane zakonskom regulativom. Ono je presporo, dijelom nestručno, pod političkim je uticajem. Uporedo se zaboravlja na važan segment, da bez depolitizirane policije nama ni dobrog pravosuđa
Pročitaj više


Oslobođenje 08.02.21 – BiH ne treba vrhovni sud

Jednim zajedničkim imeniteljem, koji se tiče procesnih zakona. Naš procesni zakon po kojem sudimo zovu hibridni postupak. U svijetu se svi modeli sudskih postupaka mogu podvesti pod dva zajednička imenitelja.
Pročitaj više


Buka magazin: Damir Numić, novi ‘biznis ludak’ iz Tešnja: ZAUSTAVITE ‘GREEN LIGHT’ KAO NEKADA „ZAUSTAVITE REUTERS!“

Kao što su (1981.) jugoslovenski komunisti nailazili na podsmjeh jer su pokušali zaustaviti objavu Reutersove vijesti, tako se danas ne može zaustaviti ni Damir Numić – ‘momak iz susjedstva’ koji je za nemoguće dvije godine uposlio 70 ljudi.
Pročitaj više


Buka magazin: Hajrudin Ahmetlić – megabiznismen

Hajrudin Ahmetlić dao je 250 hiljada maraka da se napravi Dom za djecu sa posebnim potrebama, njegov brat Hasan platio je obnovu Katoličke crkve sv Petra i Pavla, a drugi brat, Izudin, iz svog je džepa isplaćivao platu pravoslavnom popu u Tešnju…
Pročitaj više


Prof.dr.Almin Dautbegović u Beogradu održano gostujuće predavanje “O. J. Simpson – analiza slučaja”

U subotu, 10.03.2018. godine u okviru termina praktične nastave iz predmeta Krivično procesno pravo na OAS, prof. dr Almin Dautbegović, advokat, održao je gostujuće predavanje na temu: “O.J. Simpson – analiza slučaja”.
Pročitaj više


Pravosudna reforma i neispunjena očekivanja

Problemi u vezi sa radom Suda BiH nadilaze dnevnopolitičku retoriku na relaciji dva entiteta koja imaju suprostavljene i nepomirljive stavove o ovom sudu.
Pročitaj više


SEX AFERA KOJA JE ZAPOČELA BEZ SEXA: Afera na Tuzlanskom pravnom fakultetu poslužila je degradacijom akademske zajednice

Nakon ove afere počeli su nicati privatni fakulteti kao pečurke poslije kiše gdje se stvarno može dobiti diploma bez potrebnog znanja. Sudski predmet široj javnosti poznat kao „sex afera na Pravnom fakultetu“ nastao je tako što je studentica pravnog fakulteta nije mogla položiti ispit kod prof. Bajre Golića jer je on bio u nekoj vrsti zavadi sa njenim ocem, inače uglednim advokatom.
Pročitaj više


– Ustavni sud BiH: Nezakonit pritvor za Avdiju Kovačevića

– NOVO SUĐENJE ZA ISTI ZLOČIN Za Italiju je pravosuđe u BiH nekompetentno

– “Zašto Italija ne poštuje naše pravosuđe” – Prijić Hanefija

– Lučić,Durmišević – Pravni epilog

– Beg protiv država, Dani – 13.03.2015.g.

– Hoće li zbog prisluškivanja u BiH uslijediti lavina novih oslobađajućih presuda, Dnevni avaz -16.05.2015.g.

– Slučaj Budimir – časopis “DANI” 30.04.2013 godine

– Zašto su studentice mijenjale iskaz, Dnevni avaz 30.01.2015.g.

– Pakistanac prijetio državnim tužiocima

– Zenički sud po treći put razmatra mogućnost novog suđenja zbog udesa “Bucinog” autobusa!?

– Autobus se survao s mosta kod Kaknja zbog rupe na cesti?

– Kritika rada stranih tužilaca

– Dvojici se sudi, četvorica pljačkaša u bjekstvu

– Duvnjak možda jedan od pljačkaša

– Ostaje misterija ko je ukrao 2,5 miliona KM s Aerodroma

– Optuženi Muris Ljubunčić zanijekao povezanost s ubojstvom Ante Valjana

– Mehmedović i Korajlić oslobođeni optužbi

– Presuda za nepovjerenje

– Moj branjenik nije lažno svjedočio

– Dautbegović: Ljubunčić se nikako ne može teretiti za lažni iskaz

– Jedna pucnjava – dvije presude

– Optuženi Pero Gudelj tvrdi da je bio žrtva, a ne napadač

– Čago i Mujčinović pušteni iz pritvora

– Advokati, ljudi bez kojih se pred policijom šuti

– Suđenje za autobombu u Mostaru